Balın kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. Çiçek balı ya da çam balı daha kalitelidir şeklindeki bir yaklaşım yanlıştır.

  • Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir.
  • Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir.
  • Gerçek bal, şekerlenir.
  • Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
  • Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır.
  • Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır.
  • Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapması, balın gerçek olduğunu göstermektedir.
  • Gerçek ve katkısız bal, ateşe dayanıklıdır; yanmaz.

Yukarıda bahsettiğimiz ipuçları balın gerçek olup olmadığı hakkında fikir verse de en doğru tespit laboratuvar analizleri ile belirlenebilmektedir.