Markalı Bal Alın; Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal özelliğinden anlamak mümkün değildir. Açıkta satılan ballarda, riski tüketici, markalı bazıları ise riski ambalajlayan firma taşır.

Süzme Bal Alın; Her ne kadar petek ballarda hile yapılmayacağı yolunda bir inanış varsa da bu ballar da araya şeker yedirilmek suretiyle imal edilebilmektedir. Ayrıca arıcılıkta kullanılan ilaç uygulamalarının pek çoğu direk petekler üzerine olmaktadır. Dolayısıyla petekli balda kalıntı riski yüksektir.

Markayı sorgulayın; Aldığımız balığın markasını yıllar içerisinde kanıtlamış, güvenli bir marka olmasına, üründe parti numarası, dolum tarihi, son kullanma tarihi, firma adı ve adresi, telefonu gibi ürün ve firma kimliğini açıkça belli eden ibarelerin bulmasına ve kapakta garanti bandı olmasına dikkat ediniz. Tüm bunlara ilave olarak markayı üreten firmanın, kalite kontrol sistemini ve bal konusunda uzman deneyimli kadroya sahip olup olmadığını hijyen, şartlarda üretim yapıp yapmadığını sorgulayınız.

Etiketi iyi inceleyin; Doğal bal sadece Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun olarak satışa sunulabilir. Ancak bağlı olmadığı halde isminde bal geçen bazı ürünler “Bal Aromalı Şurup” adı altında satışa sunulabilmektedir. Bu durum etiketlerinde kolayca okunacak formatta belirtilmemektedir. Bu ürünleri bal zannederek almamak için, aldığınız ürünün etiketini iyice okuyunuz.